Zöld pesto-s fokhagymás házi cipó

2017. március

Zöld pesto-s fokhagymás házi cipó

Ez a recept újabb ékes bizonyítéka annak, hogy milyen egyszerűen és sokféleképpen lehet otthon kenyeret sütni.

A lisztmennyiség fele ebben a receptben teljes kiőrlésű, így laktató és rostokban gazdag, de természetesen a lisztek aránya szabadon variálható ízlés szerint.

Ez a kenyér kívül ropogós, belül finom puha, az illata pedig egészen elképesztő a pesto-nak és a fokhagymának köszönhetően. Egy evőkanálnyi pesto még nem befolyásolja jelentősen a kenyér ízét, inkább csak az illatán érződik, úgyhogy ízlés szerint nyugodtan növelhető a mennyisége.

Zöld pesto-s fokhagymás házi cipó - PotSwinger

Zöld pesto-s fokhagymás házi cipó - PotSwinger
Zöld pesto-s fokhagymás házi cipó - PotSwinger

Hozzávalók:


  • 30 dkg fehér kenyérliszt
  • 30 dkg teljes kiőrlésű kenyérliszt
  • 1 csomag szárított élesztő (7 gr)
  • Fél teáskanál cukor
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 dl meleg tej
  • Kb. 1,3 dl meleg víz
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 evőkanál zöld pesto

Elkészítés:


Egy nagyobb tálban keverjük össze a liszteket, élesztőt, sót, cukrot és fokhagymaport.

A keverék közepébe készítsünk mélyedést, ebbe öntsük az olajat, pesto-t, illetve a tej és víz keverékét (a liszttől függően előfordulhat, hogy kicsit több vízre lesz szükség).

Keverjük össze, majd ha már kezd összeállni, akkor borítsuk lisztezett felületre és kitartóan gyúrjuk 8-10 percig, vagy addig, amíg selymesen sima egyenletes tésztagombócot kapunk.

Ekkor takarjuk le tiszta konyharuhával, hagyjuk 30 percig kelni, majd gyúrjuk át. Újra takarjuk le és kelesszük a duplájára meleg helyen.

A sütőt kapcsoljuk be 210 fokra (gázsütő 7-es fokozat), az aljába helyezzünk vizet egy kisebb fém lábosban vagy tepsiben, mert az enyhe gőzfürdő, ami ettől keletkezik, segít szép ropogóssá tenni a kenyér héját.

Egy-két erőteljes mozdulattal nyomjuk ki a felesleges levegőt a tésztából, majd helyezzük sütőformába (ez lehet kisebb tepsi, jénai, püspökkenyérforma stb.), éles késsel vágjuk be néhány helyen a tetejét és újra takarjuk le, amíg a sütő bemelegszik (15-20 perc sütőtől függően).

Toljuk a sütőbe, majd 15 perc után mérsékeljük a hőfokot 200 fokra (gázsütő 6-os fokozat) és süssük addig, amíg szép ropogós, barna lesz a héja, valamint ha megkopogtatjuk, akkor enyhén kongó hangot ad ki (sütőtől függően 45-55 perc).

Ebből a mennyiségből egy szép 80-90 dkg-os kenyér lesz.

Zöld pesto-s fokhagymás házi cipó - PotSwinger
Zöld pesto-s fokhagymás házi cipó - PotSwinger

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Megosztás: