Néhány szó a friss házi tészta készítéséről

2016. július

Néhány szó a friss házi tészta készítéséről

A házi tészta készítése talán kicsit idő- és energia igényes, de semmiképp sem bonyolult. Egy adaghoz (ami kb. két személyre elegendő) nem kell más, mint 10 dkg liszt és 1 db tojás. Nem igényel az alap tészta sem fűszert, sem olajat, sem vizet, persze tetszés szerint fel lehet turbózni friss vagy szárított fűszerekkel. Hagyományos fehér búzaliszttel is működik, de ha van lehetőségünk, akkor próbáljuk ki durum búzaliszttel vagy olasz dupla nullás liszttel, mert ezek kifejezetten jók a házi tésztákhoz, illetve igazi házi/tanyasi tojással lesz a legsárgább és a legszebb.

PotSwinger Tésztagép - illusztráció: Krisztián Urr - Illustration by Krisztian Urr

[ Az illusztrációt készítette Urr Krisztián. ]

A lisztet szórjuk tészta gyúrására alkalmas felületre, közepébe készítsünk mélyedést, üssük bele a tojást és körkörös mozdulatokkal fokozatosan keverjük bele a lisztet. Eleinte lehet, hogy nehezen akar majd összeállni, de legyünk kitartóak, összeáll idővel. Gyúrjunk belőle kissé kemény, de selymes felületű tésztagombócot, ami nem ragad a kezünkhöz, tekerjük be fóliával és helyezzük a hűtőbe fél órára.

Alaposan lisztezett felületen nyújtsuk ki, tetejét is lisztezzük be, majd vágjuk fel tetszés szerinti méretűre és nagyságúra attól függően, hogy éppen milyen fajta tésztát szeretnénk készíteni.

Az én egyik kedvenc tésztafélém a tagliatelle, mivel finom és nagyon gyorsan elkészíthető, itt találhattok hozzá egy remek receptet. A tagliatelle-hez a kinyújtott és alaposan lisztezett tésztát szélesebb oldalától kiindulva tekerjük fel, mint egy rétest és éles késsel vágjuk fel csíkokra. A tagliatelle hivatalos méretei: a kinyújtott tészta 1 mm vékony (ha már szinte átlátunk rajta, akkor elég vékony), és a tésztacsíkok 6,5-10 cm hosszúak.

Persze nem dől össze a világ, ha nem sikerül ennyire vékonyra nyújtani vagy nem lesz minden szál egyforma, sőt, az a jó a házi tésztában, hogy nem szabvány termék. A kész tésztacsíkokat keverjük el egy kis liszttel, hogy ne ragadjanak össze.

Az elkészült tésztát rövid pihentetés után (kb. 15 perc) már ki is főzhetjük, de akár ki is száríthatjuk szellős helyen miután jól beliszteztük, így később bármikor elővehetjük. A friss tészta hamarabb elkészül, mint a szárított, kb. 4 perc alatt megfő bő, forró és sós vízben.

Ez az egész művelet a felére redukálható, ha olyan szerencsések vagytok, hogy van tésztanyújtó- és formázó gépetek. Szóval, ha kedvet kaptatok a dologhoz, akkor már lehet is írni a levelet a Jézuskának, feltűnően, hogy életetek párja is jól lássa mit írtok. :)

Kellemes tésztagyúrást!

Megosztás: