A legsajtosabb sajtos rúd

2016. november

A legsajtosabb sajtos rúd

Amikor azt mondom, hogy sajtos, akkor nem úgy értem, hogy a tetejét megszórtam egy kis sajttal vagy a tésztájába került egy kis reszelt sajt, hanem ez a sajtos rúd csupa-csupa illatos sajt, ami csak úgy szétomlik az ember szájában. Számomra itt kezdődik az igazi sajtos rúd, úgyhogy gyorsan fel is került a visszatérő receptek közé itthon.

Az eredeti receptet a Rupáner-konyha tette közkinccsé, köszönet érte. :) Én egyből megdupláztam a mennyiséget, mivel már az elején tudtam, hogy nagyon népszerű lesz, illetve egy kicsit módosítottam a recepten a saját ízlésem szerint. Jaj, nekem már attól összefut a nyál a számban, hogy bejegyzést írok róla. :)

A mennyiségek egy 2,5 dl-es bögrével mérve voltak megadva, ami tényleg sokat egyszerűsít a dolgokon, így ezen nem módosítok.

A legsajtosabb sajtos rúd

A legsajtosabb sajtos rúd
A legsajtosabb sajtos rúd

Hozzávalók (2,5 dl-es bögrével mérve):


  • 3 bögre reszelt sajt (nálam Cheddar sajt, de lehet Trappista, Edami stb., ki mit szeret)
  • 1 bögre reszelt Parmezán sajt (a kétféle sajt összesen 30 dkg)
  • 2 púpos bögre liszt
  • 2 púpos teáskanálnyi őrölt pirospaprika
  • 2 teáskanálnyi só
  • 2 egész tojás
  • 30 dkg szobahőmérsékletű vaj

A tetejére:


  • 1 felvert egész tojás, frissen őrölt színes bors

Elkészítés:


A sütőt előmelegítjük 190 fokra (gázsütő 5-ös fokozat). Két tepsit kibélelünk sütőpapírral.

A hozzávalókból gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk. Dolgozzunk alaposan lisztezett felületen, gyorsan összeáll a tészta, úgyhogy öröm vele munkálkodni. Ha esetleg nagyon ragadna, akkor természetesen adhatunk hozzá még egy kis lisztet, de mindig csak egy keveset.

Ezután alaposan lisztezett felületen nyújtsuk ki és éles késsel vagy pizzavágóval vágjuk fel. Ha valaki egészen vékony ropit szeretne, az nyújtsa nagyon-nagyon vékonyra (kb. 2 mm-esre) és vágja jó hosszú csíkokra. Én inkább sajtos rudakat készítettem, ezért kb. 4 mm-esre nyújtottam és ezután vágtam fel pizzavágóval.

Mielőtt felvágtam volna, a tésztát lekentem felvert tojással és bőven megszórtam frissen őrölt színes borssal.

Egy késsel vagy spatulával nyúljunk a hasábok alá, sorakoztassuk őket tepsire és már mehetnek is forró sütőbe, ahol (vastagságtól függően) 15-20 perc alatt gyönyörűen megsülnek. Nemcsak gyönyörű színük lesz, de olyan isteni illatokkal árasztják el a lakást, hogy azt nehéz szavakba önteni. Muszáj kipróbálnotok! :)

A legsajtosabb sajtos rúd
A legsajtosabb sajtos rúd
A legsajtosabb sajtos rúd
A legsajtosabb sajtos rúd

Jó étvágyat hozzá!

Megosztás: