Egészben sült csirke fokhagymás-zöldfűszeres vajjal

2016. április

Egészben sült csirke fokhagymás-zöldfűszeres vajjal

Kívül ropogós, belül, szaftos és omlós. Igazi hétvégi vagy ünnepi ráérős fogás, ami után mindenki megnyalja minden ujját, mert egyrészt nagyon finom, másrészt a legjobb csak úgy, kézzel enni. :)

Hozzávalók:


  • 1 db konyhakész egész csirke megtisztítva, belsőségek nélkül – nálam 2 kg-os
  • 10 dkg vaj
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 marék frissen aprított zöldfűszer (petrezselyem, bazsalikom, rozmaring)
  • Só, bors
  • 1 kisebb citrom
  • 1 kisebb fej vöröshagyma

Elkészítés:


A csirkét alaposan nézzük át és tisztítsuk meg (maradék tolltól és esetleges egyéb szennyeződésektől), majd töröljük papírtörlővel szárazra.

A vajat puhítsuk meg, de folynia nem kell (tegyük pár másodpercre mikrohullámú sütőbe vagy felhasználás előtt pár órával vegyük ki a hűtőből és hagyjuk felmelegedni), a fokhagymát és friss zöldfűszereket mossuk meg és aprítsuk fel (természetesen szárított fűszereket is használhatunk, de frissekkel sokkal finomabb). Keverjük össze a vajat, fokhagymát és zöldfűszereket.

A csirkét kívül-belül alaposan sózzuk és borsozzuk, majd ujjainkkal nagyon finoman nyúljunk be a bőre alá a mellénél és végig a mellhús mentén feszegessük fel a bőrt, de vigyázzunk, hogy ne szakadjon el. A fűszervaj felét helyezzük a bőre alá és kezünkkel oszlassuk el, hogy mindenhová kerüljön belőle. A másik felével jó alaposan masszírozzuk be a csirkét, mintha wellness kezelésben részesítenénk, ennyi neki is kijár. :)

A csirke belsejébe tegyünk egy kisebb megtisztított citromot és vöröshagymát (ha nem fér bele kényelmesen, akkor csak felet-felet, nem kell nagyon megtömni). Egy spárgával kössük össze szorosan a lábakat a bokánál (ezzel megakadályozzuk, hogy szétnyíljon/repedjen sütés közben).

A sütőt melegítsük elő 180 fokra (gázsütő 4-es fokozat). Tegyük a csirkét mellével lefelé egy rácsos aljú tepsire vagy zöldségágyra is fektethetjük, így egyenletesebb a hő-áramlás sütés közben, tehát a hús egyenletesebben fog átsülni. Nem szükséges alá semmilyen zsiradék, mert elegendő a rajta lévő fűszervaj, ami sütés közben megvédi a kiszáradástól és fantasztikus illatokkal árasztja el az egész konyhát.

A sütési idő függ a csirke méretétől és a sütőnk teljesítményétől is (ezért sütés előtt mindig mérjük le mekkora a csirke), de általában fél kg-onként 20-25 perccel számolhatunk (ez idő alatt tartsuk alufólia alatt a csirkét), plusz kb. 25 perc sütés a végén fólia nélkül 200 fokon, hogy ropogósra süljön a bőre.

Félidőben fordítsuk meg, hogy a melle legyen felfelé, illetve néhány alkalommal locsolgassuk meg a saját levével.
Ha megsült (biztonság kedvéért szúrjunk egy kést a combcsont mellé és ellenőrizzük tiszta lé folyik-e ki belőle), akkor vegyük ki a sütőből, szabadítsuk meg a spárgától és letakarva hagyjuk pihenni 15-20 percig, majd gyönyörködjünk a látványban, ahogy szeretteink puszta kézzel elfogyasztják.

Tippek:
A csirke üres belsejéből adódó lehetőséget érdemes kihasználni. Hagymán és citromon kívül tehetünk bele egyéb gyümölcsöket, pl.: almát vagy körtét is, amik kellemesen megízesítik. Még inkább fokozhatjuk az élményt, ha külön tölteléket készítünk.
Töltelék ötlet: vöröshagymát, gombát és csirkemájat pirítsunk meg egy kis zsiradékon, tegyünk hozzá egy tejbe áztatott és kifacsart zsemlét vagy apróra vágott főtt tojást, fűszerezzük ízlés szerint. Töltsük meg vele a csirke belsejét, de akár a bőre alatt is. Ha marad ki a töltelékből, az sem veszik kárba, süssük meg a csirke mellett és felszeletelve tálaljuk.
Sütés közben nem feltétlenül szükséges megkötözni a csirkét (így könnyebben tud egyenletesen átsülni), bár a végeredmény dekoratívabb lesz, ha a lábakat összekötjük, a szárnyakat pedig a testéhez kötözzük.
Ha nyers húst, különösen ha szárnyast készítünk elő, mindig legyünk nagyon körültekintőek a higiéniát illetően. Minél hamarabb mossunk el minden eszközt, amivel érintkezhetett a hús, forró, mosogatószeres vízben. Fertőtlenítsünk le minden felületet , illetve alaposan mossunk kezet, mielőtt bármi mással érintkeznénk.

Élvezzétek!

Megosztás: