Ciabatta, a villámgyors kenyér (DNK)

2016. június

Ciabatta, a villámgyors kenyér (DNK)

Ez a világ egyik legegyszerűbb és leggyorsabb dagasztás nélküli kenyere. Annyira egyszerű, hogy teljes szívből tudom ajánlani minden kezdő konyhatündérnek, mert ezt nem lehet elrontani. Viszont figyelmeztetek mindenkit, hogy a végeredmény nagyon gyorsan fogy és addiktív, úgyhogy újabb és újabb kenyérsütésre ösztönöz. :)
Hozzávalók:


  • 3 csésze kenyérliszt (405 gramm) – ez lehet hagyományos búzaliszt is, de kenyérlisztből sokkal finomabb
  • 3 evőkanál olívaolaj + 2 evőkanál a tetejére
  • 1 csomag porélesztő (7gr)
  • Fél teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • Kb. 2 csésze (kéz) meleg víz (kb. 450 ml)

Elkészítés:


A lisztet szitáljuk egy nagyobb tálba vagy dagasztásra alkalmas tiszta felületre, keverjük össze a sóval, cukorral és a porélesztővel. Készítsünk egy mélyedést a közepébe, ebbe öntsük bele az olajat és a meleg víz felét, majd körkörös mozdulatokkal, egy fakanál segítségével keverjük bele a lisztet. Közben a megmaradt vizet apránként adagoljuk hozzá addig, amíg egy nagyon sűrű (nem folyós) és jó ragadós, galuska tésztára emlékeztető masszát kapunk. A megmaradt vizet azért adagoljuk apránként, mert a különféle lisztek eltérő mennyiségű vizet vesznek fel. Néhány nagyobb keverő mozdulat elegendő, úgyhogy ha már alig mozdul a fakanál, akkor abba is hagyhatjuk.

Szórjuk meg egy kis liszttel, takarjuk le és kelesszük a duplájára meleg helyen.

Ha megkelt, borítsuk ki a tésztát lisztezett felületre, 4-5 mozdulattal (tényleg nem kell több) és egy kis liszt segítségével gyúrjuk ki belőle a felesleges levegőt, majd formázzunk belőle hosszúkás kenyeret.

A sütőt kapcsoljuk be 200 fokra (gázsütő 6-os fokozat), a tésztát tegyük tepsire vagy hosszúkás sütőformába, ismét takarjuk le és kelesszük további 15-20 percig, amíg a sütőnk bemelegszik.

Ha felmelegedett a sütőnk, tegyünk az aljába egy kisebb fémedényben vizet vagy jó alaposan spricceljük be a sütő belsejét vízzel (ezt sütés közben még érdemes megismételni).
A kenyér külsejét kenjük be finoman 2 evőkanál olívaolajjal, majd toljuk a sütőbe és 45-50 perc alatt süssük szép aranyszínűre. Nekem ebből a mennyiségből általában egy kb. 80 dkg-os gyönyörű kenyér lesz.
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

Megosztás: