Aszalt paradicsomos kenyér

2016. május

Aszalt paradicsomos kenyér

Egy újabb kenyér recept, méghozzá egy igazi kívül ropogós, belül puha és könnyű, de mégis laktató kenyér, szóval össze sem lehet hasonlítani a boltokban kapható felfújt borzalmakkal. Az aszalt paradicsomtól és oregánótól pedig fantasztikus illata van, így a legegyszerűbb szendvicset is fel lehet dobni ezzel a kenyérrel. Nem drága, nem bonyolult és a két kezünkön, illetve a sütőn kívül semmi különleges eszközre nincs szükségünk az elkészítéséhez.


Hozzávalók egy 75 dkg-os cipóhoz:


  • 30 dkg fehér kenyérliszt (strong white flour) + még kb. 5 dkg-ot felvett dagasztás közben
  • 20 dkg rétesliszt (ez is lehet kenyérliszt)
  • 1 csomag porélesztő (7 gr)
  • 1-1 teáskanál só és fokhagymapor
  • 2 teáskanál oregánó
  • 3-4 db aszalt paradicsom
  • Kb. 3 dl meleg víz
  • 1 db tojás a tetejére

Elkészítés:


A kétféle lisztet szitáljuk egy nagyobb tálba vagy dagasztásra alkalmas felületre, keverjük bele az élesztőt és a fűszereket. Alakítsunk egy nagyobb mélyedést a közepébe, ebbe öntsük bele a kéz-meleg vizet, majd körkörös mozdulatokkal fokozatosan keverjük az edény szélétől a lisztet a folyadékhoz. (A vizet 2-3 részletben is hozzá önthetjük, így jobban látjuk, hogy valójában mennyit vesz fel a liszt.) Keverjük kézzel, amíg tudjuk, majd amikor nagyjából összeállt, adjuk hozzá az apróra vágott aszalt paradicsomot és kezdjük el dagasztani alaposan lisztezett felületen.

Dagasszuk folyamatosan a tésztagombócot (tenyerünk alsó felével toljuk felfelé, majd ujjainkkal húzzuk vissza) amíg már nem ragad intenzíven sem a kezünkhöz, sem a felülethez, amin dagasztjuk, illetve a tészta felülete egészen sima és bársonyos nem lesz (ez kb. 10 perc folyamatos idegnyugtató tevékenységet jelent). Ezután takarjuk le és kellemes meleg (nem forró és nem is huzatos) helyen kelesszük a duplájára.

Ha megkelt, gyors mozdulatokkal gyúrjuk ki belőle a felesleges levegőt, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire/jénaiba/egyéb sütőformába, amiben kényelmesen elfér. Tetejét tetszés szerint bevagdoshatjuk 2-3 helyen, majd kenjük le egy felvert tojással. Tegyük félre és hagyjuk pihenni, amíg a sütő bemelegszik.

A sütőt melegítsük elő 200 fokra (gázsütő 6-os fokozat). Ha szeretnénk, hogy a kenyér héja igazán ropogós legyen, akkor érdemes gőzfürdőben sütni, amit többféleképpen is elérhetünk. Tehetünk a sütő bekapcsolásakor egy fém edényben meleg vizet a sütő aljába vagy önthetünk egy nagy marék jégkockát is bele, illetve én most azt csináltam, hogy mielőtt betettem sülni a kenyeret, jó alaposan bespricceltem a sütő belsejét mindenhol vízzel, valamint a kenyeret is lefújtam vele (ezt sütés közben megismételtem).

40-45 perc alatt süssük szép aranyszínűre és ropogósra (ha már szép színe van és megkopogtatva enyhe kongó hangot hallat, akkor elkészült).

Próbáljátok ki a házi kenyérsütést, mert gyorsan bele lehet rázódni, a végeredmény pedig olyan szuper, hogy utána újra és újra akarjátok majd csinálni. :)

Tippek:
Természetesen pusztán hagyományos búzalisztből is elkészíthető ez a kenyér, a hozzávalók arányai lényegében nem változnak (bár a vizet inkább több részletben adagoljátok ebben az esetben), a végeredmény viszont nem lesz egészen ugyanaz, mivel a kenyérliszt-rétesliszt keverék sajátos állagot ad a kenyérnek. A kenyérliszt annyiban más a hagyományos búzaliszttől, hogy egy bizonyos fajta búzából készül (hard wheat), amitől magasabb a fehérje és glutén tartalma. Ennek köszönhetően a kenyér belseje könnyebb, rugalmasabb, míg a héja ropogósabb lesz, így ez a típusú liszt a legideálisabb a kenyér és pizza tészták készítéséhez.Jó étvágyat kívánok hozzá!

Megosztás: